Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este poate cea mai vestita dintre bijuteriile Moldovei datorita „albastrului de Voronet” pe care niciun alt pictor n-a reusit sa-l obtina, indiferent ce nuante combina. A fost construita in 1488, in numai trei luni si jumatate si a fost numita de specialisti „Capela Sixtina din nordul Romaniei”.

Este situata nu departe de orasul Gura Humorului, iar frescele care decoreaza exteriorul si interiorul, originalitatea picturilor si nu in ultimul rand culoarea albastra – atit de albastra – denota genialitatea artistilor moldoveni care cu un acut simt artistic au facut din Voronet, simbolul Moldovei.

Manastirea Voronet

Din punct de vedere arhitectural manastirea Voronet este asemanatoare cu celelate biserici construite in perioada domniei lui Stefan cel Mare. Ridicata pe un plan trilobat, avind turla deasupra naosului si acoperis fragmentat, edificul va primi o mare nota de originalitate prin decoratie. De forma semicirculara, absidele pastreaza elemente decorative originale: firide alungite si ocnite sub cornise. Doua baze suprapuse inalta turla decorata la randul ei in acelasi fel. Elementele de factura gotica sint prezente in ancadraalbastrul de voronetmentele ferestrelor.
Chenarele de piatra care inconjoara usile de patrundere in lacasul sfant dispuse pe laturile de nord si sud ale pridvorului, contin elemente de decoratie in stil gotic si renascentist. O bolta semicilindrica transversala incoroneaza pridvorul. Doua ferestre mari lasa lumina sa patrunda in aceasta incapere. Acestea au fost asezate deasupra usilor.
Pronaosul este acoperit si el de o bolta in forma de calota. Mulururi in arc frant incadreaza portalul de intrare in pronaos. La randul ei o usa incastrata in peretele despartitor face posibila trecerea din pronaos in naos. Arcele moldovenesti si pandantivii sustin cupola naosului si turla. Alungita si acoperita cu o bolta in forma de sfert de sfera, absida altarului se deosebeste de celelate abside.

Urmareste prezentarea video cu aceasta manastire click AICI

Fatada de vest cu impresionanta scena a Judecatii de Apoi este alcatuita compozitional pe patru registre. In partea superioara se afla Dumnezeu Tatal , registrul al doilea cuprinde scena Deisis incadrata de apostoli asezati pe scaune. De la picioarele Mintuitorului porneste un rau de foc in care pacatosii isi afla chinurile. Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfintului Duh simbolizat in forma unui porumbel, Sfinta Evanghelie si Protoparintii neamului romanesc- avind spre nord un grup de credinciosi calauziti de Sfintul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredinciosi care primesc dojana lui Moise. In registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpana care cintareste faptele bune si pe cele rele, lupta dintre ingeri si demoni pentru suflete; in zona de nord raiul, iar in cea de sud iadul.

Viziteaza Manastirea Voronet si convinge-te singura de minunatele bijuterii ale Bucovinei! Viziteaza si alte manastiri din zona precum Manastirea Putna.