Manastirea Putna

Fiecare roman, fie el credincios sau mai putin credincios, ar trebui sa viziteze cel putin o data in viata manastirile din zona Moldovei. Multe dintre ele sunt patrimoniu UNESCO, si nu la intamplare. Manastirea Putna, Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor, Bogdana, Dragomirna sunt cele mai cunoscute dintre multele lacasuri ridicate pe vremuri de domnitorii romani, fiind de asemenea si bijuterii unice in Europa datorita stilului arhitectural si al culorilor folosite pentru pictarea peretilor (vezi Voronet).

Manastirea Putna este prima ctitorie a lui Stefan cel Mare.

Mai mult, domnitorul a vrut ca ea sa fie locul de vesnica odihna. Astfel, la fel ca Bogdan I si Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare a dat ctitoriei sale menirea de necropola domnesca. Prin numeroasele danii facute, Domnitorul Stefan cel Mare si-a aratat pretuirea fata de biserica.

Manastirea Putna letopisetul putna Biserica bucovina

Asa cum a fost consemnat in letopisetele Putna I si Putna II, domnitorul a pus piatra de temelie in luna iulie 1466. Construirea bisericii a durat trei ani, dar zidurile de incinta nu au fost insa inaltate decit in 1481. Sfintirea bisericii a fost facuta in anul 1470 pe 8 septembrie. Este foarte posibil ca manastirea sa fi suferit si unele modificari in 1484. In urma unui incendiu Putnei i-au fost daruite de catre ctitorul ei o cadelnita din argint, avand o mare valoare aristica, cateva cruci de mana, printre care una sculptata in lemn de chiparos precum si icoane de o mare frumusete artistica.

Fara indoiala Biserica Manastirii Putna a fost monumentala, mesterii si .zugravii intrecandu-se in iscusinta. Desrpe frumusetea sa, pomeneste cronicarul Ion Neculce in scrierile sale.

Din fortificatiile manastirii lui Stefan cel Mare, singura ramasita este Turnul tezaurului. Ridicat potrivit pisaniei in anul 1481 si conceput cu doua etaje, avand deasupra ultimului o terasa incinsa cu un parapet crenelat, azi poarta un acoperis ascutit. Lumina patrrunde printre ferestrele inguste, decorate cu chenare din piatra cioplita intr-o maniera laica amintind de goticul tarziu. Turnul intrarii, compus dintr-un parter strabatut de un gang si un etaj boltit prevazut cu metereze apartine veacurilor XVII-XVIII.

Interiorul bisericii cuprinde cinci incaperi (pridvor, pronaos, incaperea mormintelor, naos si altar) care apartin, cu siguranta planului original. Cele doua intrari dispuse pe laturile de sud si de nord ale pridvorului fac posibil accesul in biserica. Un chenar de influenta gotica, deosebit de interesant, sustine usa de la intrarea in pronaos.

Zidurile sale adapostesc mormantul Domnitorului Stefan cel Mare. Frunze de stejar, tulpine indoite ce alcatuiesc patru medalioane in forma de inima si capul de bour, decoreaza lespedea funerara depusa intr-o nisa din incaperea mormintelor. La Putna au mai fost inmormintate si ultima sotie a domitorului – Maria Voichita -, cea de-a doua sotie – Maria de Mangop – avand o lespede funerara de influenta orientala, precum si cei doi fii ai lui Stefan cel Mare – Petru si Bogdan.

Actuala cladire se datoreaza veacului al XVII-lea, fiind modificata ulterior in 1757 si la inceputul veacului nostru. Cu toate transformarile aduse, manastirea Putna isi pastreaza neschimbat aspectul de cetate, atit de caracteristic marilor asezaminte
manastiresti moldovenesti.