Manastirea Humor

Manastirea Humor a fost zidita in anul 1530 de Toader Bubuioga, mare logofat si membru al divanului Moldovei si de catre sotia sa Anastasia. Sfantul locas se inalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a carei constructie a fost realizata inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432).

Ca si manastirea Voronet, este si ea asezata in apropierea oraselului Gura Humorului, in pitorescul sat Manastirea Humorului, Judetul Suceava, pe coama unei coline, inconjurata de arbori si pajisti.

Manastirea Humor

Manastirea Humor

Din punct de vedere al arhitecturii, manastirea Humor se inscrie fara ezitare in seria monumentelor specifice lui Petru Rares, adica aduna acele noutati proprii acestei vremi integrate tipului deja definit in vremea exceptionalei dezvoltari de sub domnia Sfantului Stefan cel Mare. Astfel pridvorul isi gaseste o frapanta asemanare cu acela de la Moldovita; boltirea de asemenea, procedeaza din aceleasi principii constructive ca si la Moldovita, dar solutiile sunt mai simple – am spune mai modeste – asa cum se cuvenea la o ctitorie boiereasca prin comparatie cu una domneasca.

Pana si etajarea camerei mormintelor si amenajarea tainitei in nivelul superior, comunicand printr-o scara in mel cu gropnita propriu-zisa, este asemanatoare. In mod asemanator ancadramentele de piatra profilata – usi si ferestre- fac parte din aceeasi familie gotica, contaminata de elemente de Renastere, dar mai putine si mai rare decat la celelalte doua ctitorii domnesti – Probota si Moldovita.

Doar pictura, desi nu a dispus de aceleasi spatii si intinderi, s-a inscris la un nivel tot atat de spectaculos ca si al celorlalte doua ctitorii mai sus amintite, daca nu chiar depasind intrucitva pe aceea a Moldovitei. Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte. Aici apare, pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis si o incapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor.

Vezi o scurta prezentare video AICI>>>

Din pridvor, se patrunde in pronaos, iar mai departe, in camera mormintelor si naos. Spre rasarit, biserica se termina prin absida de forma circulara a altarului, despartit de naos printr-o foarte veche catapeteasma, exceptionala sculptata in lemn.

Ordonanta iconografica, in liniile ei mari este aceea traditionala, canonica. Analizele comparative inca nu au ajuns la stadiul sa permita sesizarea tuturor nuantelor de limbaj simbolic, dar pare ca logofatul Teodor Bubuioc nu ar fi avut nimic special de spus posteritatii, cum de exemplu au avut Luca Arbore, cel nedreptatit si reabilitat simbolic de nepoate sa, Ana, cu ajutorul zugravului Dragos Coman pe peretii ctitoriei sale, sau logofatul Tautu, cel care a tinut sa-si afirme culura, gustul si prestigiul, punand sa i se ridice un paraclis de curte unic prin originalitatea formelor si bogatia podoabei sculptate.

Daca iti planuiesti o iesire in weekend, trece in agenda manastirea Humor din nordul Moldovei, plus celelalte manastiri din apropiere.