Home / LifeStyle / Vacante & Calatorii / Manastirea Sucevita din Moldova

Manastirea Sucevita din Moldova

Manastirea Sucevita din Moldova este situata intr-o frumoasa zona montana, la 16 km de orasul Radauti si la 55 km de Campulung Moldovenesc. Chiar daca a fost construita cu patru secole in urma, ea pastreaza nealterata imaginea gloriei originala a formelor arhitecturale caracteristice din acea perioada de timp.

Manastirea Sucevita din Moldova      Manastirea Sucevita din MoldovaManastirea Sucevita din Moldova

Ca si Moldovita, a fost ridicata din porunca domneasca ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan. Manastirea Sucevita, cu zidurile si turnurile sale, cu biserica si sutele de picturi care-i acopera peretii exteriori, reprezinta dupa spusele cercetatorului francez Paul Henry, „testamentul artei clasice moldovenesti„. Ea inseamna momentul de tranzitie de la arta infloritoare a secolului al XV – lea si al XVI – lea, la cea de declin din secolele al XVII -lea si al XVIII -lea.

Impresionanta printre monumentele religioase ale celei de-a doua jumatati a veacului XVI, biserica din Manastirea Sucevita din Moldova, ale carei fatade au fost imbracate initial in decorul luxos din fresca, reprezinta ultima faza a dezvoltarii arhitecturii din epoca feudalismului dezvoltat si pe cea a stilului tratitional specific moldovenesc.

Manastirea Sucevita din Moldova are si o enigma cu o portiune de zid lasata nepictata, care a ramas asa din timpul ctitoririi lacasului, cand schela s-a prabusit, iar zugravul a murit ingropat sub resturile acesteia.