Home / Casa & Familie / Mama si Copilul / E adevarat ca exista Mos Craciun?

E adevarat ca exista Mos Craciun?

A venit decembrie…pregatirile pentru zilele de Craciun sunt in plina desfasurare, magazinele ticsesc pline cu oferte pentru cadouri, colindele ne purifica sufletul si desigur multi Mosi Craciuni se afiseaza cu folos prin oras. Fiind atat de multi si diferiti Mosi oriunde ai intoarce capul, plus ca informatia de pe internet e doar la un click distanta, mi se pare chiar inevitabila intrebarea oricarui copil: e adevarat ca exista Mos Craciun?  

Acest moment al adevarului e amanat de foarte multi parinti, tomai in ideea de a nu dezamagi sperantele celui mic sau de a nu sparge bula magica ce transforma Craciunul intr-o sarbatoare atat de importanta. Din fericire, cei care sunt inca la gradinita cred cu tarie in existenta lui Mos Craciun de la Polul Nord, ba chiar il compatimesc de cata treaba are in zilele lui decembrie si fara a fi impinsi de cineva anume, ii scriu acestuia gandurile lor si ceea ce si-ar dori drept cadou. E minunat, cum copiii cred atat de puternic intr-un mit, fara a avea prea multe semne de-ntrebare.

De cele mai multe ori scrisoarea scrisa ajunge pe mana parintilor, care afla in acest mod, ce cadouri isi doreste cel mic de la Mos. Copilul e in al noulea cer ca scrisoarea a ajuns la destinatia dorita, parintii fericiti, iar Mosul si mai si ca si-a indeplinit inca odata misiunea. Acest ritual se repeta de la an la an, si cu toate ca cel mic a devenit unul mare, sa zicem aproape de varsta de 12 ani, totusi discutia directa cu ‘Mos Craciun nu exista’ este evitata de catre multi parinti, lasand uneori copilul ca sa afle singur adevarul.

E adevarat ca exista Mos Craciun? - Mama si Copilul

E dificil sa explici copilului istoria lui Mos Craciun cel adevarat, si oricat de mult ai amana acest moment, cel mai bine ar fi sa ai raspunsul bine pregatit de dinainte. Astfel am asezat pentru tine cateva posibile raspunsuri la intrebarea ‘E adevarat ca exista Mos Craciun?’ care te pot scoate din incurcatura:

-De ce intrebi asta? Dupa care copilul iti va spune ce idei are,  iar tu vei sti exact cum sa formulezi mai departe raspunsul

-Daca chiar vezi ca insista, nu-i raspunde prompt si gaseste o scuza ca sa reluati subiectul alta data

-Mos Craciun chiar exista si poate fi oricine

-Mos Craciun chiar exista, iar eu sunt eleva (ul)  lui

-Mos Craciun are multe ajutoare pe Pamant prin care reuseste sa ajunga la toata lumea

-Mos Craciun inseamna iubire, daruire, speranta si fericire

Cu siguranta acest subiect este dezbatut intens de multe familii cu copii care se chinuie sa se ascunda, sa se furiseze si sa amane de la un an la altul dezvaluirea secretului. Cand e cel mai bine sa le spui copiilor adevarul? Cred ca nu este o reteta anume si fiecare parinte va considera singur daca copilul sau este pregatit sau nu pentru aceasta noutate si daca va fi suficient de matur, astfel incat, sa pastreze secretul in continuare si in fata fratilor/prietenilor mai mici care inca cred in Mos Craciun.

Oricum alegi sa spui celor mici daca e adevarat ca exista Mos Craciun sau nu, important e ca indiferent de raspuns, magia acestui personaj ne curpinde de ani de zile si ne transforma Craciunul intr-o sarbatoare minunata.