Ce mai inseamna vacanta in zilele noastre?

Ce mai inseamna vacanta in zilele noastre?

Cu ani buni in urma cand populatia nu-si permitea atat de multe, pentru ca practic nu erau bani, ideea de vacanta parea ceva de vis, irealizabil mai bine spus. Se intampla asa, pentru ca vacantele erau destul de piperate pentru bugetul unei familii, si in al doilea rand, nu exista un exod al oamenilor care sa plece in vacanta. Asadar, vacanta era de fapt concediul petrecut la vreo bunica la tara sau facand treburi prin jurul casei.

Iar cei care isi permiteau (putini) sa plece intr-o vacanta, se pregateau de regula cu mult timp inainte: alegeau data pe calendar, discutau la munca, strangeau bine banutii pana atunci si traiau cu emotie fiecare zi ce trecea si le aducea mai aproape relaxarea. Nu aveai multe lucruri de impachetat, caci erau chiar cele uzuale, plus o carte buna, un radio portabil, o palarie si deconectarea totala.

vacanta zilele noastre

 

Pe atunci vacanta era mai mult despre relaxarea in natura, detasarea de indatoririle zilnice, mirosul de alge si apa sarata si sunetul pasarilor sau al marii. Nu era loc in acest decor mirific de butonarea vreunui ecran! Cat la suta mai este la fel intr-o vacanta in zilele noastre?

Desi poate nu te bucuri de o vacanta mai lunga de o saptamana, poti totusi sa optimizezi acest timp cat mai eficient posibil. Din pacate vacanta in zilele noastre, vine de regula la pachet cu telefonul care potrivit unui studiu realizat in Marea Birtanie este atins de fiecare individ la fiecare 12 minute. Asta e tentatia de baza a vacantelor secolului XXI!

 

agentie de turism online     Vezi oferte de CHARTER online>>

 

Esti mereu ON, adica prezent in online, dand scroll pe retelele de social media, in loc sa traiesti clipa, sa simti natura ce te inconjoara si dragostea celor dragi. E mai mult decat o boala, e un obicei, ce nu ne lasa pur si simplu sa pierdem vremea, cum se spunea odata. Dar in vacanta nu pierzi vremea, ci acela e timp de calitate, chiar si daca stai toata ziua tolanit la soare langa piscina!

Si in plus, de ce sa fii atat de dependenta de telefon, cand la serviciu toti te stiu in vacanta, prietenii la fel, acasa toate sunt lasate in regula…care sa fie motivul pentru care iti verifici si email-urile? Esti stresata, coplesita de timpul liber si e greu sa te bucuri de o vacanta fara responsabilitati, nu-i asa?

esti mereu on

Asa e de fapt vacanta in zilele noastre,  ca o escapada oarecare, in care telefoanele sunt la turatie maxima si in care ne aratam flexibilitatea fata de ceilalti fiind mai tot timpul ONLINE. Cu totii suntem contactabili, disponibili, nu mai e ca odata cand trebuia sa suni la receptia hotelului ca sa dai de cineva anume. E ideal sa te poti detasa, sa ai puterea de a-ti inchide telefonul in vacanta si sa-l verifici doar la sfarsitul zilei (in caz de urgente).

Si da, e absolut normal, sa ai o vacanta fara acces la telefoane si internet, fara sa te numesti o ‘ciudata’. Ciudati sunt ceilalti, care te vor critica, caci ei au uitat de fapt ce inseamna ideea de vacanta! Vacanta inseamna reimprospatare si o anumita stare de echilibru! Nu degeaba traim vremurile cand meditatia e atat de promovata, de benefica si incurajata a fi practicata in fiecare zi -pentru ca ne ajuta sa ne RESTARTAM corpul.

Asadar, sa aveti o vacanta placuta in care sper sa va reincarcati creierul si nu browser-ul de pe telefon! O vacanta in zilele noastre trebuie sa imprumute cate ceva din obiceiurile de altadata si sa lase la o parte ‘ecranul’.