Home / Beauty / Make-up / Bronzul artificial e foarte daunator !

Bronzul artificial e foarte daunator !

Pielea bronzata e recunoscuta a fi un ideal al frumusetii, insa putini stiu ca ea vine la pachet cu grave probleme de sanatate la nivelul pielii. Celulele pielii sunt sensibile la radiatiile ultraviolete si se protejeaza singure prin innegrire, ca protectie impotriva expunerii. Bronzul artificial sau natural este la fel de daunator daca pielea nu este protejata cum trebuie.

In cazul unui bronz artificial sau natural, pielea e expusa direct radiatiilor UV care dauneaza ADN-ului celulelor din stratul exterior al pielii, si se declanseaza productia unei cantitati mai mare de melanina. Melanina e ca o bariera in fata radiatiilor si ajuta la protejarea altor daune. Unii oameni produc mai multa melanina ca raspuns la expunerea radiatiilor UV -acesti oameni se bronzeaza mai repede. Culoarea pielii noastre e importanta in obtinerea bronzului, iar unii se bronzeaza mai greu datorita factorilor genetici.

bronzul artificial la solar

Studiile au scos la iveala ca melanina din corp iti ofera o oarecare protectie la soare in jurul unui SPF de 2-4. Medicii recomanda o protectie solara de cel putin 15, daca nu chiar mai indicat ar fi un SPF 30. Pielea neprotejata si arsa poate duce cu timpul la boli grave ale pielii cum ar fi melanomul, adica cancerul de piele.

Pentru acele femei in care imaginea joaca un rol important in cariera, bronzul artificial e cel mai la indemana, mai ales in sezonul rece. Uneori si lipsa timpului ne indeamna sa apelam la solar, in 20 de minunte suntem transformate si avem bronzul mult visat.

Fie ca e vara sau iarna, bronzul artificial poate fi realizat si cu ajutorul cremelor autobronzante pe care le poti folosi chiar in intimitatea casei tale. Citeste cu atentie ambalajul si ingredientele folosite si alege care ti se potriveste cel mai bine! Singurul dezavantaj este ca nu te va tine mult, trebuie s-o reaplici dupa fiecare baie, caci se va sterge la contactul cu apa!

crema autobronzanta

Iata alte motive pentru care bronzul artificial e foarte daunator:

-Aparitia cancerului de piele : radiatiile UV de la solar sunt destul de puternice si ulterior ele vin in contact cu cele naturale ( cand iesi afara), ceea ce creste riscul aparitiei melanomului. Cu cat te expui mai des la solar si mai ales inainte de 35 de ani, cu atat creste acest risc;

-Sentiment fals de securitate: desi pare ca obtii un bronz superb in doar cateva sedinte, totusi acest bronz nu duce la ingrosarea epidermei si deci nu vei avea o protectie eficienta la urmatoarea expunere la soare. Aici reprezentantii centrului respectiv, ar trebui sa incurajeze folosirea unor creme de protectie solara ajutatoare;

-Accelereaza aparitia semnelor de imbatranire ale pielii: expunerea repetata la radiatii de orice tip duce la aparitia de riduri, pigmentari si subtierea pielii dupa 10-20 de ani. Bronzul artificial face mai multe daune, deoarece radiatiile UVA utilizate in cabinetele de bronzare artificiala, patrund mult mai adanc in piele;

-Nu sunt dovezi clare ca ajuta la depresia sezonala: lipsa de lumina in sezonul rece poate duce in unele cazuri la depresia sezonala (luminoterapia). Razele soarelui si lumina acestuia ofera de obicei o stare de bine fiintelor umane. Insa mersul la solar nu e demonstrat ca ajuta in tratamentul acestei afectiuni;

-Nu e singura sursa de vitamina D: nu exista nici o justificare sa te expui radiatiilor unui solar doar pentru a acoperi nevoia de vitamina D necesara fiintei umane. Pentru o persoana cu piele alba, expunerea la soarele din mijlocul zilei  timp de 5-10 minute, de doua sau trei ori pe saptamana, este suficienta pentru a produce toata vitamina D de care are nevoie organismul uman.

Ai apelat vreodata la bronzul artificial? Ce comparatie ai putea face cu cel natural?