Cu totii stim ca apropierea Sarbatorilor de iarna e un moment de a ne intalni cu cei dragi, prieteni si familie, de a fi recunoscatori pentru ceea ce anul anterior ne-a oferit si de a avea o masa copioasa, insa fara mancat excesiv, adica intr-un mod prostesc.
De regula, la masa de Sarbatori, se ajunge foarte usor la mancat excesiv, fie pentru ca am gatit prea multa mancare sau fie pentru ca suntem invitati la alte cunostinte unde trebuie sa gustam din toate preparatele gatite de gospodina casei. Si pana la urma daca gustam intr-o zi sau doua mai mult, nu inseamna ca ne-am ingrasat deja sau ca o sa continuam asa tot anul.
Inainte de a te apuca de gatit preparatele traditionale de Sarbatori, fa-ti o lista cu acestea si numarul de invitati la masa, asta pentru a evita pe cat posibil risipa alimentara!
5 metode fara mancat excesiv de Sarbatori au ca scop sa te ajute a manca exact ceea ce-ti place si cat iti place fara senzatia de ‘full’ sau mai bine zis fara regrete sau disconfort:
1. Aperitive cat mai ‘light’
Deseori ni se intampla sa servim aperitive destul de consistente in calorii care contin fie creme de branza, de unt, sunca sau alte soiuri de carne procesata, care au menirea de a arata foarte bine pe platouri, insa in stomacelul nostru pot fi reprezentate drept meniu principal. Anumite aperitive te fac sa fii deja plin pentru a mai servi si urmatorele feluri de mancare.
Iata cateva sugestii de aperitive light delicioase si sanatoase:
-legume taiate armonios cu o crema de iaurt slab
-chipsuri din kale cu arome de usturoi sau ceapa
-somon afumat pe bat de asparagus
O alta sugestie este de a servi aperitivele cu cel putin o ora inainte de felul principal, astfel ca mancarea ingerata va avea timp sa se aseze si senzatia de foame va reaparea.
2. Foloseste farfurii mai mici
Cercetarile au demonstrat faptul ca daca folosim farfurii mai mici, vom consuma si calorii mai mici, insa totusi ne vom simti tot atat de satui ca si cum am fi mancat o portie mare de mancare dintr-o farfurie mai incapatoare.
In ultimii ani dimensiunile farfuriilor pentru meniul principal, a crescut de la 9 la 13 inch, ceea ce nu ne mira de ce ajungem sa consumam atat de mult, chiar daca nu ne trebuie, iar ratele de obezitate sunt in continua crestere. Asadar, fa-ti un beneficiu tie si celor invitati la masa festiva, asezand farfurii mai mici pe masa. Ideal dintr-un set complet de farfurii, alege-le pe acelea pentru salate sau garnituri.
Acelasi principu se aplica si la pahare sau tacamuri, cu cat sunt mai mari cu atat vom avea tendinta de a consuma mai mult. A servi masa cu farfurii mai mici, nu numai ca te va ajuta sa NU consumi pana la epuizare, ci vei putea avea mai mult spatiu pe masa de Sarbatori.
3. Incepe cu legumele la felul principal
Friptura, sarmale, piure de cartofi, carnaciori, morcovi si pastarnaci glazurati, mazare fiarta – pare a fi o farfurie destul de generoasa, nu-i asa? Daca incepi cu carnea mai intai, cel mai probabil ca nu vei mai putea termina si legumele din farfurie. Asadar, reinverseaza ordinea, mananca intai legumele usoare, carnea slaba si apoi celelalte umpluturi din farfurie.
Daca esti in rolul de a organiza meniul de Sarbatori, alege tot atatea legume, pe cate feluri de carne si alte umpluturi vei prepara. Cateva legume proaspete abia aburite sau legume verzi stropite cu zeama de lamaie- sunt o alternativa mult mai sanatoasa si gustoasa.
4. Alege-ti intelept garniturile
Multe meniuri pentru Sarbatori cuprind preparate din carne gen sarmale, carnati, chisca la care se adauga cartofi piure sau cartofi gratinati, paine, salata de beouf sau piftie de porc. Nu e usor sa asezi in fata invitatilor tai o masa saracacioasa in feluri, insa chiar si asa, nu e musai ca tu sa gusti din toate!
Cu cat sunt mai multe feluri de mancare, cu atat vei avea tentatia de a gusta din toate! De cele mai multe ori sunt foarte multe preparate pe masa, asadar daca esti in control a organiza o masa festiva in acest an, inspira-te din cele spuse mai sus! Nu sunt necesare atatea feluri de mancare de-odata, mai exista si alte zile in calendar!
5. Nu trebuie sa gusti din toate optiunile delicioase!
Exact ca la restaurant, complimentezi bucatarul pentru numeroasele optiuni delicioase pe care ti le infatiseaza la bufet, insa vei alege dintre acestea exact pe acelea care sunt pe gustul tau! Mai ales cand vine vorba de deserturi festive, unde tentatia e destul de mare in a incerca ceva nou de Sarbatori!
Aminteste-ti ca vei mai avea ocazia de a gusta acele prajituri, nu e ultima zi in care le vei vedea, ci te vei mai intalni cu ele si pe parcursul anului si DA, vor avea acelasi gust ca de Sarbatori.
Ce parere ai despre aceste tipsuri pentru Sarbatori fara mancat excesiv?