Eu una sunt indragostita de Italia, cred ca e a 5-a oara cand am vizitat aceasta tara, dar de fiecare data am ales sa vad cate ceva nou. Nu e de mirare ca vara vacantele sunt destul de costisitoare, eu aleg sa merg de obicei in extra sezon, gen toamna sau primavara. Vacanta de doua zile in Pisa am ales-o cu gandul sa impusc ‘mai multi iepuri’ deodata, vorba romanului.
Astfel, m-am gandit ca daca Pisa e atat de aproape de Florenta, in cele 6 zile destinate Italiei, o sa reusesc sa le vad pe amandoua, plus o fuga catre Roma sa-mi vad cateva rude. Zborurile catre Florenta pot fi mai scumpe fata de cele catre Pisa. Asadar, am ales sa zburam catre aeroportul Galileo Galilei din Pisa (98 Euro x 2 persoane, dus-intors), o cursa ce a aterizat la ora 11 ora locala.
Era asa de frumoasa vremea in Pisa, cald, soare si inghetata peste tot. Asta imi place in Italia, faptul ca vremea calda se continua si in lunile de toamna. Aeroportul din Pisa e situat la circa 25 de minute de mers pe jos de gara (Pisa Centrale), asadar am mers pe jos catre hotel care se afla fata-n fata cu gara>>>Vacanta de doua zile in Pisa
PRIMA ZI
Vacanta de doua zile in Pisa
Cazarea Hotel Maria *** ne-a costat 70 Euro/noapte cu mic-dejun inclus. Trebuie sa stii ca in Italia programul de mic-dejun incepe de la 7.30 -10.30, asadar daca trebuie sa pleci mai devreme, vei primi un pachetel. Ca si locatie acest hotel este situat in Piazza Vittorio Emanuele, fiind foarte aproape de punctele cheie ale orasului: gara-aeroport-statie de autobuz si desigur nu departe de Turn.
Am luat la pas stradutele acestui oras protejat UNESCO si ne-am indreptat catre monumentul-cheie al orasului, Turnul din Pisa. Acest turn este cunoscut in intreaga lume datorita inclinarii sale de aproape 9 grade, devenind cea mai faimoasa cladire inclinata din lume. Celebrul turn a fost initial destinat ca si clopotnita pentru Catedrala Sf. Maria sau Domul din Pisa (Duomo di Santa Maria Assunta), devenita biserica principala a acestui oras.
Tot in incinta acestui complex monumental se afla si Baptisierul Sf. Ioan (Battistero di San Giovanni) denumit si cel mai mare baptisier din Italia, avand 54.86m inaltime si un diametru de 34.13m. Baptisierul din Pisa ete remarcabil prin arhitectura sa, ce face trecerea treptata de la stilul romanic (aflat in partea inferioara), la stilul gotic remarcat in partea superioara la arcade.
Intrarea la catedrala a fost gratuita si pe bilet vei avea exact afisat timpul la care sa intri. Daca doresti sa vezi panorama ce se deschide din varful Turnului, va trebui sa platesti 18 euro/ persoana si sa astepti pana esti programat. Si pe site-ul lor vei avea posibilitatea sa-ti achizitionezi biletele in avans si sa te informezi cu privire la pretul lor.
Pe langa Domul, Turnul si Baptisierul renumite deja, vei regasi in acelasi perimetru denumit Piazza del Duomo sau Piazza dei Mirracoli (Piata Miracolelor) si alte patru edificii ce merita vizitate: Sinopie Museum (Muzeu de desen si grafica), Camposanto (cimitirul medieveal), Opera del Duomo Museum (Muzeul Domului).
Intrarea la Baptisier poate fi 5 Euro sau ai optiunea de a alege toate cele patru edificii importante la pretul de 9 Euro/ persoana. Vezi biletele pe site-ul lor AICI.
Scurt info despre ce se poate vedea in fiecare muzeu:
- Sinopie Museum este un muzeu ce adaposteste desenele pregatitoare ale marilor fresce prezente pe peretii Camposanto. Aceste desene scrijilite pe pereti cu pigment rosu amestecat cu apa, sunt cele mai vechi ramasite ale urmasilor nostri din Evul Mediu. Cu acest instrument de scris, frescistii acelei vremi, transpuneau pe peretii acestui cimitir scene ale Vechiului si Noului Testament
- Camposanto sau ‘Campul Sfant’ este cimitirul medieval care se intinde lung in aceeasi curte cu catedrala si baptisierul. Fondat in 1277 cu scopul de a adaposti mormintele imprastiate pana atunci in toata catedrala, este astazi un adevarat document de istorie si arta; el adaposteste celebra fresca ‘Trimful Mortii’ a lui Bonamico Buffalmacco. Este cea mai veche arhitectura medievala crestina dedicata mortilor vreodata, morminte care adaposteau mari oameni ai orasului Pisa
- Opera del Duomo Museum sau Muzeul Domului adaposteste cele mai prestigioare picturi, sculpturi si lucrari ale artistilor pisani, indeosebi Giovanni Pisano, protagonistul absolut al acestui muzeu
Prima zi s-a sfarsit cu popasul la unul dintre restaurantele din apropierea Turnului denumit ‘La Sfizio’ unde am luat o pizza la 8,50 Euro si o portie de gnochi cu creveti( 2- 3 creveti rataciti atat!). Pe orice bon fiscal vei vedea taxa ‘coperto’ care este de 10% din totalul bonului.
A DOUA ZI
Vacanta de doua zile in Pisa
Imediat dupa micul dejun am luat-o la pas lejer din nou prin orasul Pisa. Vazusem deja ceea ce era mai important, insa orasul in sine nu-l descoperisem de-al binelea. In drum ni s-au aratat mai multe biserici, unele inchise, insa Biserica Santa Maria della Spina a fost deschisa si am putut intra sa ne rugam si sa fac cateva poze. Este situata chiar pe malul raului Arno si este cel mai bun exemplu de influente gotice in arhitectura pisana.
Imediat langa aceasta biserica se afla Palazoo Blu, aproape insesizabil, insa culoarea cladirii diferita de celelalte, te intriga la anumite intrebari despre existenta sa. Intrarea e de 3 euro/ persoana si desi e doar simbolica cheltuiala, vei iesi cu o noua lectie de istorie. Inauntru vei vedea camere mobilate minunat, colectii de monezi din antichitate si desigur expozitiile culturale ale prezentului. Astazi este centrul de activitati culturale al Pisei>>Vacanta de doua zile in Pisa
Nu ai cum sa nu traversezi in drumul tau unul dintre podurile ce trec peste raul Arno, acelasi rau pe care il intalnesti si in orasul Florenta. Minunate sunt apusurile si oglindirea cladirilor colorate in apele sale.
O alta piata in care am fost este Piazza dei Cavalieri, inima centrului vechi al orasului Pisa, dispusa in forma de cerc si alcatuita din diverse cladiri importante istoric. Este a doua piata ca importanta a Pisei dupa Piata Miracolelor, si se remarca prin cladirea Palatul Cavalerilor –Palazzo dei Cavalieri.
Acest palat a fost odata resedinta marilor conducatori ai Pisei, recunoscut in trecut ca a patra putere maritima a Italiei. Astazi el adaposteste Scoala Normala Superioara, o universitate fondata chiar de insusi Napoleon, luandu-se dupa modelul universitatilor din Paris.
Pe unde vei merge in Pisa, vei remarca probabil statuietele atipice acestor strazi pline de istorie, stauiete care atrag privirile prin stralucirea lor inconfundabila (imbracate in bronz).
O alta piata importanta este Piazza Garibaldi un loc destul de aglomerat cu tarabe, terase unde servesc mancare si inghetata gelato. Cu siguranta o s-o recunosti prin monumentul dedicat lui Giuseppe Garibaldi, un general italian care a ajutat la unificarea Italiei.>>Vacanta de doua zile in Pisa
Trecand prin mai multe parculete si biserici mici in care n-am mai intrat, am ajuns la Piazza San Matteo unde se gaseste Muzeul National cu acelasi nume, Museo Nattionale di San Matteo.
Acest muzeu a carei intrare a costat 5 Euro/ persoana, gazduieste o bogata colectie de sculpturi medievale apartinand Scolii Pisane, printre care artisti ca Donatello si Nicola Pisano. O vasta colectie de lucrari ale diversilor artisti pisani, manuscrise, crucifixe din lemn si ceramica antica. S-a meritat intrarea, acest muzeu dovedindu-se a fi o adevarata comoara a Pisei, si ce e trist e ca mai nimeni nu intra in el. Ar trebui mult mai mult mediatizat.
Am sfarsit aceasta zi cu o cina delicioasa la ‘Ristorante Santa Maria’, unde un mix grill a costat 14 Euro si o portie de snitele cu cartofi copti 12.50 Euro. Adaug ca o carafa de vin toscan de calitate costa 3.50 euro>>Vacanta de doua zile in Pisa
Cazarea celei de-a doua nopti a fost aleasa in alta parte, mai exact intr-o zona periferica a orasului unde nu ajunsesem inca pana atunci. Hotelul se numeste ‘Grand Hotel Bonanno’ si pot sa adaug doar lucruri de la excelent in sus despre el. A fost un pic mai scumpicel 80 Euro/ noapte cu mic-dejun inclus, insa am ramas placut surprinsa dimineata de bogatia bufetului de la mic-dejun.( in alte parti doar croisante, paine prajita si cereale).
Fiind situat la 50 de minute de gara, va trebui sa iei autobuzul numarul 5 din statia de langa hotel, autobuz care te va lasa direct la gara Pisa Centrale. De aici, ai optiunea sa iei shuttle-ul gara-aeroport (5 Euro/persoana) sau poti sa faci o plimbare de circa 25 de minute pe jos.