Riscuri viata sexuala prematura

Din ce in ce mai multi adolescenti au tendinta de a se aventura in a-si incepe viata sexuala prematura, desi poate nu au mai mult de 16 ani. Fete sau baieti, recurg sa faca acest pas, din diferite motive cum ar fi dorinta de afectiune, curiozitatea, falsa idee de siguranta pe plan sentimental, dorinta de a-si vedea partenerul satisfacut sau pur si simplu pentru ca li se pare ceva „la moda”.

Problema adolescentilor, cu precadere a tinerelor domnisoare, este ca fac acest pas desi nu sunt pregatite nici fizic, nici emotional. Pentru o implinire sexuala corpul trebuie sa atinga un anumit stadiu al maturitatii care desi difera de la o fata la alta, nu este atins in cazul niciuneia inainte de cel putin 15 ani. Iar in plan afectiv, maturizarea are loc poate chiar mai tarziu. Orice om ce detine cunostinte in domeniu va numi ca varsta ideala pentru inceperea vietii sexuale dupa 18 ani, moment in care se caracterizeaza un echilibru al maturitatii corpului si al mintii. 

Vremurile s-au schimbat, o viata sexuala activa nu mai este neaparat legatura ce incepe dupa legarea juramintelor. Iubitii zilelor noastre nu mai au nevoie de acte sau cuvinte in fata lui Dumnezeu pentru a se iubi si e in regula, pentru ca odata cu evolutia lumii se schimba si conceptiile. De ce sa astepti?

viata sexuala prematura

Problema tinerilor care isi incep viata sexuala prematura este ca nu exista suficienta informatie sau suport din partea parintilor/profesorilor. Din cauza dezinformarii si a faptului ca se arunca in ceva pentru care nu sunt pregatiti, adolescentii se trezesc adesea stresati de problema conceperii, pentru ca nu stiu daca s-au protejat corect sau daca protectia este intotdeauna necesara. Iar uneori, din pacate, adesea se trezesc ca grijile pe care si le-au facut aveau un fundament si multe fete cu varsta mai mica decat cea a majoratului, se confrunta cu o sarcina nedorita, care ii va lasa atat cicatrici fizice, cat mai ales psihice.

Un alt efect negativ de viata sexuala prematura este acela al bolilor cu transmitere sexuala. Desi in Romania riscul contractarii unei astfel de boli este mai mic decat in alte tari, totusi nu e indicat sa risti. Parteneri multipli si mai ales lipsa fidelitatii in cuplu, pot duce la aparitia unei astfel de boli care adesea marcheaza o persoana pe viata. Bolile venerice nu sunt un concept relativ, ele exista si se pot lua mai usor decat poti spune „Doar nu o sa mi se intample tocmai mie!”

riscuri viata sexuala prematura

Si daca cele doua riscuri de viata sexuala prematura sunt lucruri pe care probabil tinerii le-au mai auzit, mai exista un aspect negativ pe care fetele nu il iau in considerare. Si anume cancerul de col uterin. Cancerul colului uterin reprezinta cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de deces prin cancer la femei in Romania (dupa cancerul la san).

Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ crescuta la femeile cu viata sexuala prematura, parteneri sexuali multipli sau un numar mare de sarcini.

Adolescentii care au o relatie apropiata de parintii lor si au dezbatute aceste subiecte ‘picante’, devin mult mai stabil emotional la varsta adolescentei si in general nu se arunca in astfel de angajamente. E mult mai placut sa-ti traiesti varsta adolescentei cu distractie si educatie, decat cu griji pe care le poti avea oricand in viata.

Ce parere ai despre viata sexuala prematura? Esti sigura ca e o responsabilitate cu care vrei sa te impovarezi de la varsta asta?