Motivele traditionale romanesti in contemporan

Motivele traditionale romanesti in contemporan

Va mai amintiti, voi cei care ati copilarit la tara la bunici, cum iernile cele grele si pline de viscol, treceau mult mai usor, daca dadeai o mana de ajutor bunicii tale la tesut razboiul, sau la invartit suveica, fie la scarmanatul lanii de oaie sau la vopsitul acesteia. Erau indeletniciri de-ale sezonului, migaloase si colective, dar cu o satisfactie garantata caci toata zestrea tesuta era atent impaturita in camera de curat pentru a fi admirata de toti ce urmau a veni in vizita. Modelele imprimate pe covoare sau carpete erau copiate de la unele la altele, explicate pe-ndelete in sedinte lungi de seara, caci asa era transmisa pe atunci arta de a tese. Nu-ti trebuia carte, ci doar rabdare si o puternica dorinta de a munci, incepand cu primul cantat al cocosului si pana la masa de seara, care trebuia musai sa fie proaspat gatita.

Unde mai puteai intalni asemenea liniste, cooperare, inspiratie si viata boema decat in satul romanesc de altadata?

In ultimul timp, a reinflorit acest zvac al vietii satului si al muncii pentru pastrarea de traditii romanesti,si nu doar in randul celor in varsta, ci si in randul tinerilor care sunt din ce in ce mai interesati de latura folclorica romaneasca. Daca la inceputul anului 2014, erau in trend printuri inspirate din cultura africana cu motive tribale, astazi colectiile vestimentare au la baza un hedonism romanesc simbolizat de broderiile etnice aplicate pe fuste, pantofi, posete si chiar pe accesorii ca inele. La fel cum alte culturi reprezinta surse de inspiratie pentru moda romaneasca, la fel de bine, cativa designeri romani autohtoni si internationali, s-au gandit sa promoveze motivele autentice romanesti pe marile scene ale lumii, reusind fara prea mult efort sa aduca cate o piesa cheie in atentia publicului pornind de la obiecte de decor interior (lampi, ceasuri), la vesela din portelan si carcasa de protectie a telefonului mobil, pana la camasi de noapte si alte articole vestimentare.

Piesa vestimentara de exceptie, asa cum e recunoscuta international, este celebra ie romaneasca, din bumbac sau panza, transpusa in contemporan pentru a crea un look cu infuzii boho-chic atat pe timp de zi, cat si pe timp de seara.

Motivele traditionale romanesti in contemporan

Cu siguranta ai observat pe strada, la televizor sau chiar la prietenele tale aceste articole cu tendinte etno si totodata ai remarcat ca pretul lor e usor ridicat fata de media, insa au un motiv bine intemeiat sa fie asa. Aceste articole ce cuprind broderii etnice romanesti sunt de cea mai inalta calitate, sunt realizate din bumbac organic si tesute manual la razboi de catre artizanii romani timp de 15-20 de zile; mai mult fiecare motiv etnic brodat semnifica regiunea de provenienta ghidandu-ne dupa cromatica si compozitie pentru cei cunoscatori si nu numai, ducandu-ne cu gandul la trecut, la stramosi dar si la viitor, tranformand ia intr-o adevarata opera de arta cu valoare inestimabila. E o investitie pe termen lung daca achizitionezi un obiect traditional romanesc, iar faptul ca au revenit in trend nu poate decat sa ne faca sa devenim si mai nationalisti.

Mai nou, portul popular romanesc a devenit in ziua de astazi vestimentatia multor miri si mirese sau dupa caz costumatia principala a micului ingeras ce urmeaza a fi increstinat, asadar daca esti invitat/a la un astfel de eveniment trebuie sa te prezinti ca atare si sa-ti achizitionezi din timp tinuta traditionala personalizata dupa preferintele tale.

Un magazin online care iti poate fi de ajutor in cautarea de produse traditionale romanesti de inalta calitate este Blouse Roumaine Shop, magazin romanesc ce vinde in toata lumea creatiile celor mai talentati designeri romani ce au spirit national si un impuls pozitiv in a-l face cunoscut peste hotare.