fbpx
Home / Casa & Familie / Mireasa & Nunta / Mituri despre ziua nuntii

Mituri despre ziua nuntii

 

mituri despre ziua nuntii

 

 

 

 

 

 

Casatoria religioasa este o celebrare plina de traditii, de aceea viitoarele sotii sunt intotdeauna dispuse sa indeplineasca obiceiurile care le-ar asigura o casatorie fericita.

Dintre aceste mituri despre ziua nuntii fac parte: sa porti ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat si ceva albastru. La aceste mituri se adauga si aruncarea buchetului, a orezului peste miri si in unele tari aruncatul cu monezi.

Mituri despre ziua nuntii - Mireasa & Nunta

 

 

 

 

 

 

Se spune ca a purta ceva vechi, ceva mostenit din familie simbolizeaza conexiunea miresei cu familia ei. De altfel , a purta ceva nou reprezinta asteptarile pe care le ai in noua viata pe care urmeaza sa o incepi.

A purta ceva imprumutat in ziua nuntii tale, are legatura cu norocul in casatorie, de aceea se doreste ca obiectul imprumutat sa fie al unei femei care are parte de o casnicie fericita, astfel putand trece norocul ei si pe la tine.

In ultimul rand, a purta albastru provine dintr-o traditie veche, in care femeile se casatoreau in aceasta culoare, pentru a-si asigura puritatea si fidelitatea in casnicie.  In ziua de azi este suficient sa porti o jartiera albastra la picior.

Buchetul de flori, are o traditie destul de ciudata. Se spune ca aceasta traditie a luat nastere in Egipt, acolo unde miresele purtau buruieni in culori intense , pentru a indeparta spiritele rele. Cu timpul acestea s-au inlocuit cu florile. In timp ce in Europa, se spune ca traditia privind aruncarea buchetului s-a nascut in secolul al XIV-lea. O data cu trecerea anilor, a inceput sa se arunce buchetul la fiecare nunta, fetelor nemaritate, pentru a afla care va fi urmatoarea mireasa, acesta devenind un obicei.

 

Mituri despre ziua nuntii - Mireasa & Nunta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referitor la verigheta , se spune ca semnifica uniunea care nu se termina niciodata, indestructibilitatea casatoriei si reprezinta un semn vizibil al aliantei intre sot si sotie. Astfel ca, traditia de a purta verigheta pe degetul inelar, vine tot din antichitate. Se credea ca vena care trece prin inelar, duce la inima insa pe de alta parte, aruncarea orezului peste miri, este considerat un simbol al fertilitatii, pentru a asigura urmasi familiei.

Obiceiul de a ridica mireasa in brate la trecerea pragului casei, provine din epoca romana. Acestia considerau ca aduce ghinion daca mireasa paseste pragul casei .
O alta superstitie referitoare la nunta, vizeaza mirele despre care se spune ca ar trebui sa poarte cravata dreapta, altfel va fi infidel sotiei.

Tu crezi in aceste mituri?