Home / Fashion / Sfaturile noastre / Haine vintage vs haine second-hand

Haine vintage vs haine second-hand

De multe ori m-am intrebat care poate fi diferenta dintre haine vintage vs haine second-hand? Nu ca as cauta in mod special haine vintage, insa mi-ar placea totusi sa am cateva articole vestimentare cu poveste in garderoba mea pe care sa le port la anumite ocazii.

Despre hainele second-hand stim cu totii,  nu exista oras in care sa nu existe magazine de acest fel si in care vanzarile sa fie chiar pe val. Curios, nu-i asa? Adica prin anii ’90, mai zic ca ne ingramadeam cu totii in aceste magazinase pentru a ne reinnoi garderoba, insa astazi chiar exista alternative.

haine vintage in consum sustenabil

Hainele second-hand vin intens parfumate, calcate si aranjate pe umerase de zici ca sunt noi-noute. Multe dintre hainele copilariei si adolescentei mele au fost second-hand, ba chiar imi facusem un obicei, ca in ziua de alocatie sa merg sa-mi reinnoiesc garderoba cu astfel de haine. Ieseam cu plasa plina de hainute, si desigur bucuria era si mai mare cand nu-mi cheltuiam chiar toti banii!

Preturile acestor magazine au fost si raman intotdeauna cele de genul ‘low-cost’, insa cu timpul calitatea hainelor nu a ramas la nivelul asteptarilor. Avantajul este ca acum exista mult mai multe magazine second-hand decat erau odinioara, asadar daca nu gasesti ce-ti place in locul ‘x’, mergi la ‘y’ si sigur vei gasi.

Tin sa afirm ca niciodata nu mi-au placut gramezile de haine din aceste magazine, in care cumparatorul trebuie sa rascoleasca. Cu cat hainele sunt dispuse mai atragator pe rafturi, ambientul magazinului este unul placut, exista o cabina de proba, vanzatoarea e amabila -cu atat vor creste sansele de profit a acestei afaceri.

haine second-hand

In tari straine precum Anglia spre exemplu, magazinele second-hand sunt asociate diferitelor asociatii non-profit (cancer, boli de inima, batrani, copii, animale), iar materia prima vine chiar de la locuitorii din zona magazinului, care isi aduc hainele spre vanzare fara a fi platiti in vreun fel. Aceste haine sunt selectate, spalate si aranjate pe rafturi si li se pune un pret in functie de modul cum arata haina/brand. O buna parte din banii obtinuti din vanzarea acestor haine second-hand sunt directionati spre cauzele umanitare. Asadar, comunitatea e incurajata ca din cand in cand sa faca o selectie a lucrurilor pe care nu le mai foloseste si sa le aduca in magazinele second-hand.

Ce inseamna haine second-hand?

Hainele second -hand sau ‘la mana a doua’ sunt haine care au apartinut altei persoane inainte ca tu sa le cumperi. De regula, aceste haine sunt acceptate spre re-vanzare daca au aspectul inca impecabil, fara pete, rupturi si sa nu fie mai vechi de 3 ani (politica unor magazine).

De ce sa porti haine la mana a doua, cand poti foarte bine cu aceeasi bani sa-ti cumperi ceva nou?

haine second-hand la preturi accesibile

consum sustenabil de haine -impact pozitiv asupra mediului

-hainele capata o noua viata dupa propriul stil

-preturi acceptabile la multe dintre brandurile cunoscute (daca ai visat sa porti o camasa Ralph Lauren la munca, acum e momentul)

-nu trebuie sa-ti faci griji de igiena, hainele indeplinesc cea mai fina curatare, e ca si cum schimbi haine cu o prietena

-face bine portofelului

-ai sansa sa-ti umpli sifonierul cu piesele tale favorite

-hainele second-hand apartin unui trend trecut al modei si oricand poti sa le rotesti

-iti reda fericirea de a purta haine si a le transmite mai departe

-le poti usor asorta cu haine mai noi

 

Ce inseamna haine vintage?

Cele mai multe haine vintage sunt unice si au un stil aparte; de regula acestea se incadreaza unei perioade de ani cuprinsa intre 1920-1960, desi multi afirma ca orice haina mai veche de 20 de ani, se incadreaza clar ca haina vintage.

De multe ori se confunda termenul de vintage cu cel retro. Curentul retro a aparut dupa anul 1960 si inseamna ‘revigorarea unor stiluri din trecut si in general al modei’. Oricum ai spune, hainele vintage sau retro se incadreaza tot ca haine secon-hand, insa cu unele diferente:

haine vintage vs haine second-hand

  • hainele vintage sunt de regula haute-couture (unice si de calitate)
  • au preturi piperate comparativ cu cele second-hand
  • se gasesc intr-un numar foarte mic, nu in serie ca majoritatea hainelor second-hand
  • sunt usor de combinat cu cele noi
  • sunt realizate din materiale naturale ca matasea, lana sau bumbac pentru a evita cuiburile de molii
  • nu se gasesc oricunde, ci pe anumite siteuri sau targuri de profil
  • hainele vintage sunt marfuri ideale pentru colectionari
  • probeaza mereu aceste haine vintage, marimile de atunci nu se potrivesc cu cele din prezent

Asadar, de care esti mai mult atrasa sa cumperi: haine vintage vs haine second-hand? Ambele indica un comportament sustenabil din partea cumparatorilor care au puterea de a-si indragi hainutele din garderoba si care sunt dispusi sa le realizeze mici tertipuri pentru a le readuce in prezent (noi nasturi, stickere aplicate, revopsire).

In cele din urma, moda este doar un ciclu care se repeta la un moment dat, asadar de ce sa nu pastrezi elementele de baza ale fiecarui trend ? Daca iubesti aceste haine, ajuti la un consum lent al trendurilor si nu incurajezi trecerea rapida a tendintelor la dorinta marilor case de moda.