Home / Love & Sex / Dragoste la prima vedere?

Dragoste la prima vedere?

Exista oare posibilitatea ca un sentiment atat de puternic sa apara la prima vedere? Sincer, eu una nu cred. Vom incepe sa analizam daca intr-adevar aceasta expresie atat de romantica si cliseica – dragoste la prima vedere– reprezinta ceea ce se intampla de fapt la prima vedere.

Dragoste la prima vedere
In conformitate cu DEX-ul limbii romane, dragostea este un „sentiment de afecțiune foarte puternică (și durabilă) pentru cineva sau ceva” care, spun alte dictionare, te face sa-ti doresti reciprocitate a acestui sentiment ce uneste doua persoane si mai apoi le face fericite si le da pofta de viata. Asadar, ma indoiesc ca o prima intalnire poate sa te aduca la acest sentiment atat de complex.
O mare parte din vina existentei acestui mit al dragostei la prima vedere se datoreaza filmelor, care il promoveaza cu mare succes, astfel incat tinerii cred ca ceea ce simt atunci cand vad o persoana care poate nici nu-i observa sau pe care n-o vor mai vedea niciodata in viata, este dragoste si nu o simpla atractie.
mit al dragostei
Deci, este destul de dificil, daca nu chiar imposibil sa iubesti la prima vedere. Desigur, sustinatorii acestui sentiment vor fi in opozitie cu parerea mea. Totusi, imi vine greu sa cred ca ceea ce presupune dragostea, in intreaga ei complexitate, poate aparea intr-o secunda. Ceea ce nimeni nu poate nega este ca poate exista cu adevarat acea atractie, acea „nu stiu de ce nu-mi pot lua ochii de la persoana asta”.
Ceea ce se intampla de fapt sunt niste reactii chimice care au loc in creier si care te fac sa idealizezi persoana din fata ta, sa o vezi exact cum ar arata partenerul ideal pentru tine, fara defecte sau greseli. Deci, cel/cea pe care crezi ca o iubesti la prima vedere, e de fapt constructia ta asupra cum vrei tu sa fie „THE ONE”. De asemenea, conteaza mult si starea emotionala in care te afli cand vezi acea X persoana magica. Daca ai inima franta, atunci nevoia ta de a gasi partenerul ideal e si mai mare, iar acea scanteie de ‘dragoste la prima vedere’ care te face sa crezi ca te-ai indragostit la prima vedere, va persista in mintea ta.
Psihologii spun ca e nevoie de doar 30 de secunde pentru a-ti forma o prima impresie buna sau rea despre cineva. De asemenea, se spune ca barbatii sunt uimiti mai repede decat femeile de ceea ce vad in fata ochilor, la fel ca in filmele in care isi vad „femeia visurilor lor” aparand in camera si miscandu-se lent prin fata lor. In 30 de secunde te poti uita la un barbat, il poti auzi vorbind sau poti sa-i examinezi gesturile, zambetul, hainele sau dintii, dar nu poti sa zici ca traiesti o dragoste la prima vedere!
mit al dragostei
Sa simti fluturi in stomac, da. Sa te inrosesti, din nou, da. Sa fii interesat, se poate, dar sa iubesti atat de repede, cu siguranta nu. Dintr-o singura privire nu pot sa fiu sigura ca cel din fata mea este cel mai bun barbat din toata lumea. Chiar daca ti-ai auzit prietenele spunand aceasta expresie ‘dragoste la prima vedere’, nu inseamna ca au stiut din primele 30 de secunde ca este asa. Dupa cum spunea cineva, „dragostea este o decizie care ia mai mult decat o privire aruncata pe furis sau un compliment fin.”

Asadar, ceea ce unii numesc „dragoste la prima vedere” poate fi o atractie, un prim pas spre o relatie de durata. In mod evident, in cazul in care prima intalnire a fost speciala, aceasta va reprezenta un bonus pentru intalnirile viitoare si va fi un mod frumos de a spune povestea despre cum v-ati cunoscut.