Home / Casa & Familie / Doua vorbe despre Halloween

Doua vorbe despre Halloween

Doua vorbe despre Halloween

Multi dintre noi sting luminile sau zac in intuneric in casa de teama sa nu bata la usa cei care sarbatoresc Halloween-ul. Desi, in tara noastra inca nu vezi copiii sa umble din casa in casa de Halloween, ca de Craciun spre exemplu, cand merg la colindat, totusi unii se pregatesc din timp cu dulciuri si costumatii adecvate pentru a participa la petreceri si baluri mascate. 

 

Statisticile reflecta cum aceasta sarbatoare si-a schimbat traiectoria de-a lungul timpului si cum 31 octombrie s-a transformat intr-o zi de sarbatoare cu popularitate crescuta de la an la an: tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 de ani afirma ca sunt dispusi sa faca ceva pentru a petrece Halloween-ul, de vreme ce persoanele cu varste peste 55 de ani prefera sa petreaca aceasta zi ca o zi obisnuita.

Doua vorbe despre Halloween

Pana si marile magazine incurajeaza aceasta sarbatoare, Halloween-ul se aliniaza incet-incet cu Craciunul si Pastele, cu vitrine impaienjenite, dovlecei auriti, lilieci, scheletroni, vrajitoare, dulciuri si costumatii cu tematica. Idea de ‘trick or treat‘ sau in traducere ‘platesti sau o patesti?’ la fel ca si costumarea si imitarea strigoilor a fost imprumutata de la prietenii nostri americani si a devenit un prilej de distractie in ultimul weekend din octombrie. Numeroase restaurante se conformeaza cu aceasta sarbatoare de Halloween si organizeaza petreceri, carnavaluri si baluri mascate pentru adulti si copii deopotriva.

Se stie ca turismul romanesc este faimos peste hotare datorita mitului Dracula, reputatia sadica a printului Vlad iti da fiori de fiecare data pe sira spinarii si odata cu apropierea acestei sarbatori de Halloween la Castelul Bran (casa Contelui Dracula), se pregateste o mare petrecere cu vrajitori, vin rosu, votca neagra si insusi Vlad Tepes ce va spune povesti copiilor pana la miezul noptii si va fi o gazda buna pentru vizitatorii mai curajosi care vor sa cunoasca fiecare cotlon al castelului sau. Ce zici te incumeti?

castelul-lui-dracula

Ce inseamna religios vorbind Halloween-ul ? Noaptea de 31 octombrie este considerata noaptea cand spiritele mortilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja de spiritele celor morti, cei vii se foloseau in trecut de diverse ritualuri cum ar fi: purtarea de masti, zgomot asurzitor si aprinderea focurilor.

Cu aceeasi semnificatie este insa si noaptea de 29 spre 30 noiembrie cunoscuta sub denumirea de noaptea Sf. Andrei cand traditia spune ca trebuie sa ungi usile si geamurile cu usturoi pentru a te feri de strigoi.

Acesta sunt cele doua vorbe despre Halloween care sper sa-ti oferit informatiile necesare despre aceasta sarbatoare importata.