fbpx
Home / LifeStyle / Vacante & Calatorii / Obiceiuri vechi de Craciun

Obiceiuri vechi de Craciun

In anumite zone ale tarii, datinile mostenite din batrani se pastreaza si azi cu sfintenie, transmitandu-se la fel din generatie in generatie. Sunt multe Obiceiuri vechi de Craciun, menite sa aduca belsug, sanatate si multa bucurie!

Una dintre cele mai raspandite datini la romani, din Ajunul Nasterii Domnului, este colindatul. Pe ulite rasuna glasul colindatorilor, costumati in portul traditional, si care ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire si prosperitate in anul ce vine. Ei primesc de la gazde bani, nuci, covrigi, mere, colaci.

In ajunul Craciunului, gospodarii pun mana pe toate uneltele din curte, pentru a le folosi cu spor in anul urmator.

Se pregatesc 12 feluri de mancare in amintirea „Cinei cea de taina”, adica a lui Isus si a celor 12 apostoli. Se pun in toate cele patru colturi ale mesei catei de usturoi si seminte de mere, ce vor apara familia de deochi si farmece.

Stapanul casei pune o potcoava intr-o caldare cu apa. Barbatul bea primul din ea, apoi o da vitelor, ca sa fie tari ca fierul. Femeile pun un ban de metal si o nuca in apa de spalat, spre a fi in anul ce vine frumoase si bogate.

Obiceiuri vechi de Craciun

 

 

 

 

 

In ajun de Craciun se curata hornurile casei, iar funinginea e pusa la radacina pomilor pentru un viitor rod bogat.

Pastorii pun sub pragul casei un drob de sare invelit, lasandu-l pana la „alesul oilor”, in luna aprilie, cand drobul este scos, macinat si amestecat cu tarate si dat ca hrana turmei, pentru a o spori.

La Craciun, painea se asaza pe masa pentru a atrage belsugul; tot in acelasi scop, sub fata de masa, se pune pleava de grau. Gospodarii stau la masa festiva de Craciun cu picioarele pe un topor, ca sa fie tari ca fieul in anul ce vine.

Cand primul om ce intra in casa de Craciun este barbat, inseamna bunastare pentru acea familie, in anul urmator.

Din ajunul Craciunului pana la Boboteaza, casa e maturata de la prag spre rasarit si nu din capatul locuintei spre prag. Motivul? Sa vina petitorii la fata de maritat. Fetele mari nu trebuie sa dea gunoiul afara din casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *