Comunicarea digitala pentru adulti

Comunicarea digitala pentru adulti

Cu voia noastra sau nu, traversam o perioada preponderent digitala la care poate nici nu am visat la inceputul anilor ’90. Telefoanele si calculatoarele au devenit atat de smart, incat fac parte integranta a existentei noastre. Nimeni nu rezista fara telefon in ziua de astazi. De acolo ne luam stirile, vremea, contactele, ora, GPS-ul, detalii despre prieteni si multe alte informatii.

Aceasta tehnologie digitala ne-a invatat treptat cum sa ne adaptam noilor vremuri; ne-am creat conturi pe retele social media( e musai), ne-am insusit limbajul plin de iconite funny, ne-am abonat la newsletter-uri si am downloadat carti intregi pe e-Reader. Cine mai cumpara ziare si reviste, cine mai da pagina unei carti si cine mai suna sau se intalneste cu o prietena pentru a socializa?

Probabil ca sunt putini aceia care n-au lasat ca tehnologia sa patrunda in vietile lor cu tot cu bocanci. Sunt total de-acord ca trebuie sa evoluam ca fiinte umane, era digitala ne ajuta enorm in numeroase domenii, insa mi se pare ca ne controleaza viata intr-o proportie mult prea mare daca ii permiti acest lucru. Plus ca a fi activ pe retelele social media, e similar cu a nu mai avea viata privata mai deloc. Mie una nu-mi place deloc acest lucru.

citit pe e-reader

Eu apartin generatiei cu cheia de gat si poate de aceea sunt un pic susceptibila in privinta digitalizarii a tot ce odata crea emotii nepretuite, continut de calitate si relatii autentice. Desi am imbratisat cu pasi marunti era digitala si am reusit sa tin pasul cu ea,  totusi  comunicarea digitala pentru adulti are numeroase lacune. Oricine poate purta o conversatie in mediul online, nu-i asa? Dar ce se intampla cu relatiile umane cand se inlatura prezenta fizica, personalitatea, parfumul, expresivitatea fetei? Ne dezumanizam incet-incet si dam frau liber unor relatii ideale doar in mediul online si din pacate dezastruoase in realitate.

Desi generatiile tinere sunt cele care petrec ore in sir in fata ecranului (telefon sau tableta), si noi ceilalti, adultii, suntem tentati sa o facem intrucat e ca un cerc vicios. Grupul de prieteni se regaseste acolo, pe Facebook sau Twitter, asa ca dai mai usor de ei trimitand mesaje online decat prin a-i suna. In concluzie, comunicarea digitala pentru adulti nu se diferentiaza cu mult de cea a tinerilor, insa prezinta anumite exceptii .

Reguli de comunicare digitala pentru adulti cu rolul de a nu cadea in ridicol:

1)  Varsta conteaza in lumea digitala

  • Pare destul de dificil sa ramai un adult (cu mintea pe umeri) in lumea digitala cand esti bombardat de sute de emoji la trimiterea mesajelor, melodii puerile la suneria telefonului sau de insistenta telefonului de a te ajuta cu vreo operatiune.
  • In comunicarea digitala pentru adulti nu se trimit iconitele emoji persoanelor cu varsta mai mare de 35 de ani, plus ca nu e cazul a te poza cu urechiuse si nasuci funny, mi se pare prea copilaresc si lipsit de farmec.
  • Nu se alcatuieste un e-mail folosind  acronime in context (bff, lol, thnx), oricat de mult timp ti-ar salva, pastreaza linia de scriere autentica;
  • Cat despre melodia de pe fundalul telefonului, fie personalizeaz-o, fie seteaza-l pe vibratie si astfel nu vei fi deranjata nici tu, nici ceilalti din jur de cate ori se apeleaza.
poza instagram cu urechiuse
Beyonce cu fiica sa Blue

2) Provocarea cu #hashtaguri nu e pentru oricine

Mare mi-a fost mirarea cand anul 2019 a debutat pe social media cu provocarea denumita #10yearschallenge. Multimea de oameni s-a si napustit ca ciupercile dupa ploaie, sa bifeze o astfel de provocare in fata celorlalti. Era vorba despre a posta o poza cu tine de acum 10 ani si una din prezent, una langa alta pentru a se vedea diferentele. Desigur, nu orice a acceptat aceasta provocare, doar cei narcisisti in cautare de anumite laude, ca doar nu vei distribui o astfel de poza daca n-ai imbatranit frumos, nu?

Anul trecut, daca iti amintesti prea bine, a fost #icebucketchallenge care avea ca scop strangerea de fonduri pentru actiuni caritabile, insa multimea a ales mai mult sa se prosteasca cu filmulete si mai putin cu donarea de banuti. Multi au castigat popularitate prin filmuletele comice in care se udau corpurile frumos lucrate la sala, dupa care primeau comentarii de genul ‘ce cool poti fi’.

Cine ne dicteaza asemenea provocari? Esti cool daca le faci si esti la cealalta extrema daca le spui PAS ? Pentru mine cu siguranta aceste jocuri sunt puerile, si o capcana intinsa,  gandindu-ma ca sta ceva ascuns in spatele lor. Se zvoneste ca prin ultima provocare, Facebook-ul ar fi vrut sa-si verifice utilizatorii inca odata cu ajutorul recunoasterii faciale. Fabulos rezultat as zice!

#10yearschallenge
Actrita Reese Witherspoon

 

3) Selecteaza atent iconitele emoji

Lumea iconitelor emoji este extrem de prietenoasa cu comunicarea digitala pentru orice categorie de varsta. Pana si bunica-i ii este mai usor a tasta un ‘maimutoi’, decat a scrie un cuvant care oricum nu va avea toate literele. Asa cum am precizat anterior in comunicarea digitala pentru adulti cu varste peste 35 de ani,  aceste emoji sunt oarecum interzise . De ce?

Desi sunt deosebit de dragute si vesele, totusi ele lasa mult loc de interpretare a mesajului transmis. Desigur asta depinde si de sistemul de operare utilizat de cei implicati in discutie, insa pot avea subinteles ofensatoriu. Cele mai populare emoji raman cele de la inceput, adica emoji formate din cercurile expresive galbene, folosite de asemenea de populatia caucaziana.

Iata alte iconite emoji ce pot fi dublu-interpretate:

Comunicarea digitala pentru adulti - Relatii

 

4) Integreaza-te unde esti bine primit

Pana nu demult aveam conturi deschise pe cele mai importante retele social media incepand cu Facebook, Twitter, Instagram, What’s Up si terminand cu Linkedin. Eram eu oare activa pe toate? Nici vorba, unele au ramas exact asa cum le-am deschis. Insa, recunosc ca valul noutatii m-a cuprins si pe mine la un moment dat, insa noroc ca mi-a trecut repede. De fapt, nu vad rostul de a avea n-ste conturi, daca nu avem timp sa interactionam cu audienta de acolo.

retele social media adulti

Este de la sine inteles ca multe dintre aceste platforme delimiteaza usor-usor utilizatorii sai, cel mai probabil dupa categoria de varsta. Spre exemplu, pe Snapchat am observat ca-si petrec timpul toate adolescentele si in general tinerii pana in 20 de ani. Plus ca interfata aplicatei e destul de complicata pentru cineva din generatia mea, si sa nu mai vorbesc de sentimentul de a fi singura printr-o gloata de copilasi influentati de hormoni.

 

5) Reguli de bune maniere in comunicarea digitala

  • Aici ma refer strict la acele intalniri intre cunostinte, in care telefonul (oricat de important ar fi el) trebuie lasat in buzunar/geanta si nu pe masa . Daca este asezat pe masa, OBLIGATORIU sa fie intors cu fata in jos.
  • Chiar daca esti un sef de gasca, mail-urile de munca n-ar trebui totusi trimise in afara orelor de lucru, indiferent ca e ceva important pentru a doua zi. Nici pe alte retele sociale!
  • Oricat de entuziasmat/a ai fi de o anumita experienta si ai vrea s-o impartasesti imediat cu cei dragi, nu accesa FaceTime sau orice altceva cand esti printre oameni. Ii deranjezi pe ceilalti, plus ca nu ai deloc intimitate. Astfel de apeluri sunt facute doar pentru acasa!
  • Si altceva, nu tag-ui o persoana in poza decat daca ai acordul acesteia sau nu posta poze cu copiii altora fara a vorbi in prealabil cu parintii.

comunicarea-digitala-pentru-adulti

 

6)  Fara voia ta esti un influencer

Regula care pare sa functioneze in comunicarea digitala prezenta pe platformele social media ar fi: ‘imi dai like, iti dau si eu’ = ‘dai follow, dau follow inapoi’. Asadar, vorbim in termeni de like sau follow, si daca nu le ai, inseamna ca din pacate e ziua ta ghinionista. Daca in lista ta de prieteni ai un numar sa zicem de 100 de omuleti, 10 fiind prieteni si rude, ceilalti fac parte dintr-un grup care iti observa doar miscarile, insa nu interactioneaza deloc. Te poti numi un mic influencer pentru acest grup, adica esti ‘un mentor’ pentru follow-erii tai.

Cum ti se par aceste reguli de comunicare digitala pentru adulti? Ai putea adauga si altele?