Home / Fashion / Health & Fitness / Casti de urechi: pro si contra

Casti de urechi: pro si contra

Nu exista sa nu fi vazut la tot pasul persoane conectate constant la telefon purtand cate o pereche de casti de urechi, in timp ce fac diverse alte activitati. Cand vezi o asemenea persoana, iti vine in minte deja semnalul ‘sunt busy, sunt ocupata’ si nu doreste sa fie deranjata. Purtatul castilor de urechi o ajuta sa fie izolata de cei din jur, fara a-i deranja in vreun fel pe acestia.  

Acest articol contine link-uri de afiliere. Asta inseamna ca daca cumperi produsele afisate in articol, fara vreun cost suplimentar pentru tine, atunci voi obtine un mic comision care ma ajuta mai departe in mentinerea acestui blog. Multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

Cat de sanatos este sa purtam casti de urechi atunci cand facem jogging, mergem pe bicicleta sau conducem? Conform siteului englezesc NHS (National Health Service) unul dintre factorii importanti, prin care oamenii isi pierd auzul este ascultatul muzicii -sau a orice altceva-  in casti la un volum mult prea mare.

casti alergare cu bluetooth

Nivelurile de zgomot sunt masurate in decibeli -dB. Cu cat este mai mare numarul decibelilor cu atat zgomotul va fi mai mare pentru ureche. Orice sunet peste 85 dB poate fi daunator, mai ales daca urechile sunt expuse la acesta pe o perioada lunga de timp. Ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna mai exact 85 dB, am sa aduc cateva exemple concrete: o soapta are in jur de 30dB, zgomotul din trafic 70-85 dB, o motocicleta 90 dB si ascultarea muzicii la un volum mare are intre 100-110 dB.

Asadar, ascultatul muzicii la un volum mare in castile de urechi este unul dintre pericolele care duc la pierderea auzului in timp.

Poti evita deteriorarea auzului atunci cand porti casti de urechi daca:

  • alegi casti de calitate care anuleaza zgomotul exterior prin simpla pozitionare la ureche si nu prin ridicarea volumului

  • orice asculti, nu da volumul mai mult de 50% deoarece urechea trebuie sa simta zgomotul cat mai comfortabil

  • nu utiliza castile mai mult de o ora si fa pauze regulate de cel putin 5 minute intre expuneri

casti de urechi pentru alergat

De asemenea exista o intreaga dezbatere a acestei teme care ii vizeaza pe soferii si ciclistii ce sunt amatori sa poarte castile in timp ce conduc pe un drum public. Acelasi exemplu si in cazul persoanelor ce fac jogging pe strada.

Faptul ca porti casti de urechi care te izoleaza de mediul inconjurator in timp ce practici diverse alte activitati, poate insemna un pericol in plus pentru tine sau lipsa conectarii la ceea ce ti se intampla in jur si imposibilitatea de a reactiona la timp in caz de pericole. Exista o vorba care e foarte adevarata -‘siguranta inainte de toate’, nu?

In cazul soferilor, ascultatul muzicii sau a orice altceva la castile de urechi, ajuta la crearea unui mediu comfortabil si social; ciclistii si cei care practica jogging, aleg aceasta optiune pentru a uita de-al binelea de efortul depus in exercitii si de a avea un randament mai bun intr-o atmosfera placuta. Ascultatul muzicii in timpul unui antrenament poate pacali mintea pentru a nu te simti obosit si incurajeaza gandurile pozitive.

Se spune ca e de preferat sa-ti folosesi toate simturile atunci cand mergi pe bicicleta (motoreta, masina etc) si sa fii constient de mediul inconjurator, insa vederea in acest caz e mult mai importanta decat auzul. Cu casti de urechi sau fara, nu vad nici o diferenta in reactia ta atunci cand se apropie o masina sa te depaseasca. Iti vezi inainte de drum si speri ca depasirea sa se realizeze in conditii de siguranta.

casti pliabile cu fir

In orice caz, fiecare alege ceea ce e mai indicat pentru el. Daca vrei sa porti casti de urechi si sa asculti ceva interesant cand conduci/pedalezi/faci jogging, dar totusi sa fii atent la ceea ce te inconjoara atunci:

-incearca sa reduci volumul castilor astfel incat sa-ti auzi propria voce

-poarta in urechi o casca si pastreaz-o pe cealalta detasata

-poarta castile date la maxim nu in urechi, ci sub barbie

A purta o pereche de casti de urechi este o necesitate in zilele noastre, un trend ce face legatura directa cu muzica si starea de bine.  Cateodata ne ajuta sa infruntam realitatea mult mai usor si sa dam un randament mai bun in ceea ce facem.