Carti audio sau carti clasice?

Carti audio sau carti clasice?

Prima data cand am auzit de carti audio a fost cam acum 4 ani, cand o prietena de la Londra imi povestea cum isi duce seara fetita la culcare, ademenind-o de fiecare data cu o alta poveste de pe CD. Fetita, isi facea cat de repede putea igiena de seara si, nespus de curioasa, se aseza in patutul ei, monta castile pe urechi si dadea startul povestii pe care mama ei tocmai o introduse in CD player.

Prima impresie a fost una destul de pozitiva, gandindu-ma in sinea mea ca aceste carti audio, se adreseaza in special copiilor si eventual nevazatorilor, dar nu m-am gandit ca de fapt, ele sunt atat de populare si imbratisate de multiple categorii de oameni. Imi inchipuiam ca cititul, simplul act al cititului, faptul de a tine o carte in maini, paginile rasfoite ce emana propriul miros, descoperirea cuvintelor cu ochii- este de fapt un act pur, ceva de neinlocuit de nimeni si nimic vreodata.

Cititorii de carti stiu ce inseamna a simti cartea din maini. De aici provine si scepticismul unora fata de cartile audio. 

Desi, de cand ma stiu ador cititul cartilor de hartie (cand eram mica le cautam pe cele cu imagini), totusi am facut o incercare cu surorile mai mici ale acestora-cartile audio. Le-am descoperit exact cand credeam ca timpul meu e ‘mort’, adica pierdut: la drumurile lungi cand eram singura in masina sau doar cu partenerul ( daca va puneti de-acord asupra unei carti audio), pe durata exercitiilor la sala sau in aer liber, atunci cand ma plimbam, mergeam cu bicicleta, faceam trebur prin casa etc.

Si culmea, am descoperit ca aceste carti iti fac viata mai frumoasa, astfel incat nu realizezi cand trece timpul ( daca nu-ti place sa calci, asculta o carte audio- sa vezi ce repede uiti de treaba migaloasa si aburinda).

publicul de carti audio

Cine este publicul de carti audio?

Desigur ca voi incepe cu cei mici si voi termina cu cei mai in varsta care probabil prefera astfel de carti, in locul celor clasice din cauza problemelor cu vederea, insa ceea ce e surprinzator este ca atrag chiar si necititorii. Adolescentii si cei cu varste intre 25-44 de ani sunt atrasi de acest trend, la fel de mult ca si clasicii cititori. Conform cercetarilor publicistice a celor de la Nielsen Book, noii pretendenti la cartile audio nu afecteaza deloc vanzarile cartilor fizice in librarii.

Pana la urma orice parinte de copil necititor, va fi fericit la vederea oricaror progrese in directia cartilor, fie ele audio. In general, mamele de baieti duc o lupta continua cu acestia- cand e mic e mai usor sa-l amagesti, insa cu cat creste mare, e tot mai grea dragostea cartilor impusa cu forta. Aici se pierd de obicei cei mai multi baieti.

carti audio

Ascultatul de carti audio poate converti pana si cel mai inrait necititor sa paseasca in lumea cartilor. Si asta o face chiar foarte bine, caci vreme de 5 ani ele sunt tot mai cautate si ascultate de cititori. Desi numeroase edituri scot pe piata carti tiparite in ambele variante, exista totusi si autori care prefera sa aleaga direct varianta audio. Unii chiar devin vocea ce sta in spatele naratorului, putandu-se observa o oarecare relatie intima cu creatia sa. Galerie carti audio AICI

Atunci cand nu tu dictezi ceea ce citesti, ci vocea din carte, este important sa-ti placa tonalitatea, intonatia si chiar suflul naratorului; daca nu, nici cartea nu o sa-ti fie pe plac!

Cititul a fost o indeletnicire inca de pe timpurile cand nu exista electricitate, singura sursa de informatie fiind presa, cartile si apoi radioul. Astazi, odata ce lumea e tot mai mult pe fuga din cauza lipsei timpului, cititul a devenit un fel de ‘premiu’ al zilelor agitate care se termina intr-o nota relaxanta. Noroc cu cartile audio deoarece multe dintre sarcinile zilelor noastre pot fi realizate in timp ce ascultam cartea preferata.

Cine ar fi crezut ca tehnologia va avansa atat de mult pana si in randul cartilor? Tu ce preferi? Carti audio sau carti clasice?