Gelozia poate deveni o obsesie?

Orice poveste de dragoste are un inceput frumos, in care protagonistii se iubesc, se rasfata si se inteleg nemaipomenit fara a isca dispute aprinse. Insa ce se va intampla odata cu trecerea timpului? Nu exista relatie care sa nu fi avut certuri, mari sau mici, care se pot isca de la viata de zi cu zi, serviciu, prieteni sau chiar de la gelozie. Gelozia poate deveni o obsesie daca este lasata necontrolata.

Gelozia poate fi una naiva manifestata fata de partener atunci cand sa zicem se intalneste cu colegii de serviciu si nu te ia si pe tine, si una ceva mai ridicata in grad, cand il/0 banuiesti ca te inseala cu altcineva. Se spune ca putina gelozie nu strica in cuplu, ba chiar ii determina pe parteneri sa se aprecieze mai mult unul pe altul. Dar uneori poate fi destul de incomoda in relatie si te poti simti inspaimantat(a) de simptomele ce le poate provoca.

Cel mai bine ar fi ca o relatie sa se sudeze in timp avand ca baza increderea dintre parteneri, indiferent de cararile pe unde ii poarta viata. Aceasta metoda de a fi mereu cu ‘ghearele’ pe partener este vazuta ca un punct slab in viata de cuplu, care cel mai probabil nu va dura mult, daca gelozia pluteste in aer.

frica de a-ti pierde partenerul

Din pacate, in multe relatii gelozia poate deveni o obsesie si poate rani ambii parteneri care se simt epuizati in argumente. Atunci cand observi ca insecuritatea isi face prezenta cu pasi mici in relatia voastra, e bine sa luati atitudine si sa discutati deschis despre acest lucru.  Desi, multi specialisti in psihologie afirma ca gelozia este inradacinata in trasaturile fiecaruia, incepand cu stramosii nostri care se luptau pentru hrana si supravietuire, totusi doza este cea care face diferenta.

Pentru multi, frica de a-si pierde partenerul este probabil cea mai mare dintre toate, frica care poate evolua intr-o apasatoare paranoia. Sentimentele de paranoia aduc cu ele un comportament distructiv care culmineaza cu anxietate, depresie si furie. Nu exista om care sa nu fie gelos pe altcineva, fie ca e mai fumos, mai istet, mai bogat etc. si e destul de greu sa induri o asemenea pastila care iti micsoreaza statutul, insa trebuie mereu sa-ti amintesti ca partenerul(a) ta reuseste sa te separe de ceilalti si sa-ti iubeasca calitatile si defectele totodata.

Gelozia poate deveni o obsesie

Desi nu poti mereu sa-ti protejezi mereu relatia impotriva gandurilor negative aduse de gelozie si paranoia, totusi ca si cuplu, poti lua o atitudine proactiva ce implica comunicarea constanta despre relatia voastra. Daca sentimentele negative continua sa apara intre voi, fie mergeti din timp la un specialist, fie va indreptati exact spre sfarsitul povestii voastre.

In concluzie, gelozia poate deveni o obsesie numai daca cei implicati in cuplu vor lasa ca acest lucru sa se intample.