Ce inseamna timp liber de calitate in familie?

Ca si adulti cand vorbim despre timp liber de calitate in familie, ne referim mai mult la weekend sau la concediu, acestea fiind momentele cand ajungem sa petrecem ceva mai mult timp in compania celor dragi. Va este cunoscuta emotia de numarare inversa a zilelor pana la vacanta cand stiti ca veti ajunge sa va reincarcati bateriile? Acelasi sentiment il pot avea si copiii nostri cand se gandesc la vacanta, un moment de familie cand parintii lor au mai mult timp de joaca cu ei si cand incep competitiile intre membri la :monopoly, volei de plaja, construirea de castele din nisip sau orice alt joc distractiv care ajuta la aproprierea emotionala a familiei.

O pauza e benefica pentru oricine, asta stim cu totii, pana si studiile au demonstrat ca vacantele stimuleaza activitatea creierului in special la copii, intrucat joaca si locurile noi, redau starea de bine si reduc stresul.

timp liber de calitate in familie

Dar ce se intampla cand nu putem pleca in vacanta din cauza jobului sau a altor impedimente, si totusi copiii nostri sunt in vacanta? Uneori simplul fapt ca iesiti impreuna afara la aer curat, in spatiu verde, va poate oferi un moment al vostru, in familie, care va ajuta si adultul si copilul deopotriva.  Cercetatorii au inregistrat imbunatatiri in nivelul de concentrare al copiilor in urma expunerii intr-o zona verde doar pentru 20 de minute, reprezentand o solutie mult mai eficienta sau tot atat de eficienta ca si medicamentele.

Incurajatii pe cei mici sa petreaca mai mult timp afara, departe de console, telefoane smart si likeurile de pe retelele de socializare, sa se bucure mai mult de natura si chiar sa ajunga sa-si murdareasca hainele ca adevarati muncitori. A avea un copil murdar e un lucru bun, inseamna ca acesta si-a luat rolul in serios in natura si chiar ii starneste interesul.

vacanta

Pentru a-i pastra aceasta curiozitate vie, tu ca si parinte poti sa-i aduci uneltele ajutatoare necesare in activitatea sa in natura cum ar fi: ghivece, flori, lopatele, furculite, bicicleta, role, mingi etc.

Iata cateva idei de a petrece timp liber de calitate in familie fara a te costa o avere:

-organizeaza o iesire la picnic cu cei mici, nu departe de casa, la care poti sa inviti si alti prieteni de-ai vostri

-inventeaza propriile jocuri olimpice impreuna cu copiii si stabileste drept premiu anumite dulciuri

-in zilele toride mergeti cu totii la o plimbare in parc sau la padure si in drumul de intoarcere opriti-va sa mancati o inghetata racoritoare

-mergeti cu cortul pentru o seara in gradina si analizati impreuna cerul instelat, acompaniati de un mini foc de tabara

-inaltati zmei atunci cand este vant afara, zmeii sunt o mare distractie pentru copii si se gasesc la preturi accesibile in magazine

Deci daca esti in dilema in care fie ii cumperi copilului tau o tableta, fie ii faci cadou o vacanta , ia in considerare beneficiile fiecareia aduse ca aport dezvoltarii sale si vei ajunge la concluzia ca nu exista nici o competitie intre ele. Totodata nu incerca sa umpli fiecare minutel din viata copilului tau, ci mai bine ii incurajezi imaginatia si ii oferi libertatea necesara atunci cand se joaca in aer liber.