Home / Diete & Health / Cancerul la san

Cancerul la san

In fiecare an, luna octombrie este recunoscuta international ca fiind luna roz, sau luna preventiei si a constientizarii cancerului la san. Cancerul la san, din pacate, rapeste vieti in fiecare an si ceea ce este mai tulburator este ca poate aparea si la varste sub 50 de ani.

In Romania, cancerul la san este a doua cauza a mortalitatii femeilor dupa cum arata statisticile anului 2018. Au fost ani cand a fost chiar pe primul loc. Un alt pericol il prezinta cancerul de col uterin si cancerul pulmonar. Orice tip de cancer depistat in timp util are o rata mult mai mare de supravietuire.

Din fericire exista anumite fundatii si organizatii caritabile care vor sa faca mult mai multe pentru femeile din tara; in acest sens Fundatia Renasterea organizeaza in fiecare an campanii de informare, de strangere de fonduri prin implicarea artistilor si a oamenilor obisnuiti si vegheaza pas cu pas femeile care trec prin aceasta drama, oferindu-le suport financiar si medical.

Nu sta cu mainile-n san, implica-te si tu, participa la astfel de activitati locale/nationale, caci doar ajutandu-ne unii pe altii putem invinge mai usor cancerul. O alta problema a societatii este discriminarea, adica a pune la perete pe cel care tocmai a trecut printr-un tratament de chimioterapie si a ramas vizibil (dar si psihic) afectat.

Cancerul nu este o boala transmisibila, asadar nu vad nici un motiv pentru care sa nu te aproprii de o persoana suferinda, fie cu un zambet sau cu o vorba buna. Nimeni nu stie ce-i rezerva viitorul si nimeni nu vrea sa treaca printr-o astfel de trauma.

cancerul la san, cancer la san

Cum prevenim cancerul la san?

Pentru a indeparta acest pericol foarte mare, indicat este mersul la clinica pentru analize si examinarea sanilor; femeile intre 20 si 40 de ani trebuie sa isi faca acest control odata la 3 ani, iar cele peste 40 de ani odata pe an. O examinare foarte importanta a sanilor este mamografia, care poate confirma exact diagnosticul si care consta in doze mici de radiatii x .

Preventia este cea mai buna metoda de a lupta impotriva cancerului la san:

  • Examineaza-ti sanii constant indiferent de varsta pe care o ai; dupa 10 zile de la menstruatie poti face o autoexaminare a sanilor, iar daca ciclul menstrual este dereglat, foloseste in fiecare luna aceeasi zi pentru examinare ;

 

  • Mergi la medicul specialist; chiar daca crezi ca esti in regula sau mai ales daca observi cea mai mica schimbare la sani, prezinta-te la control;

 

  • Ecografia mamara e specifica femeilor cu varsta pana in 40 de ani; e vorba despre un test de rutina, unii noduli nu sunt palpabili, asadar orice control e binevenit. Ecografia mamara este neinvaziva si nedureroasa si poate fi inlocuita, dupa 40 de ani, cu mamografia ca examen de prima intentie.

 

  • Fa miscare, exercitiile fizice nu numai ca iti creeaza o stare de bine, ci contribuie la cresterea imunitatii corpului; asta inseamna ca pot tine departe cancerul de tine;

 

  • Respecta o dieta echilibrata, mananca diversificat, cat mai multe fructe, vegetale si proteine de calitate.

Factori de risc in aparitia cancerului la san:

 -sexul

– varsta

– istoricul familiei

– consumul de alcool

– obezitatea

– lumina solara si radiatii ionizante

-medicamente necorespunzatoare

Daca tu nu ai grija de tine, atunci cine o va face?

Totul porneste de la autoexaminarea sanului, pornind din partea de sus si venind usor, spre laterale pana in centru. Intre timp, trebuie sa observi daca forma sau dimensiunea sanului e aceeasi, daca simti dureri la nivelul mamelonului sau orice zona la palpare, senzatii de mancarime, inrosirea pielii si secretii care nu sunt lapte. Toate acestea pot fi primele semne ca trebuie sa consulti un medic specialist.

Urmareste in videoclipul de mai jos, modul cum trebuie sa-ti palpezi sanii. Un fragment netradus din emisiunea matinala Lorraine (Anglia),  din data de 4 octombrie 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=XQEYfUEPcjM

Cancerul mamar sau cancerul la san este unul dintre cele mai intalnite forme de cancer si se preconizeaza ca 1 din 8 femei, se va confrunta cu aceasta afectiune in timpul vietii. Cu asemenea statistici ingrijoratoare, nu ne ramane decat sa mergem regulat la doctor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *