Totul despre sampon

Totul despre sampon

 

 

 

 

 

Samponarea

La inceput udati bine scalpul si parul folosind apa calduta sau rece (apa calda usuca parul si pielea capului). Aplicati o cantitate mica de sampon in palma si frecati mainele pentru a-l distribui uniform. Acum aplicati samponul pe scalp cu buricele degetelor. Obiectivul principal al samponarii este curatarea scalpului,  nu deteriorarea parului, permitand spumei sa se distribuie uniform pe par la clatire. Nu este necesar sa repetati samponarea, decat daca aveti parul gras.

Balsamul

Dupa clatirea samponului, aplicati balsam in palma si frecati palmele pentru a-l distribui uniform. Aplicati balsamul din crestet pana la varfuri; nu masati balsamul pe scalp decat daca acesta este uscat. Pieptanati parul pentru a distribui balsamul uniform. Lasati cateva secunde balsamul sa actioneze, pentru a inmuia cuticulele. Clatiti foarte bine – este foarte important sa clatiti tot samponul, respectiv balsamul de pe par.

Asezati capul sub jetul dusului si ridicati usor parul, pentru a permite apei sa ajunga la pielea capului. Parul este cu adevarat clatit atunci cand il simtiti curat la trecerea degetelor de la scalp si pana la varfuri. Unii specialisti considera ca este mai bine sa clatiti cu apa rece.

Frecventa spalarilor

Frecventa spalarii pentru parul normal depinde de tipul de par (drept sau ondulat). Samponati si aplicati balsam pe parul drept in fiecare zi, pentru un look radiant. Parul cret insa devine prea ciufulit daca este spalat prea des, deci ar fi mai bine sa fie spalat o data la doua zile.

Trebuie sa schimbam samponul periodic?

Majoritatea brandurilor profesionale nu ingreuneaza firul de par; ele continua sa fie eficiente pe intreaga perioada a utilizarii lor, deci nu este necesara schimbarea samponului. Totusi este recomandata folosirea ocazionala numai a samponului, fara balsam sau alte produse de styling, pentru a lasa parul sa se refaca. In ceea ce priveste alegerea produselor potrivite pentru fiecare persoana: parul subtire poate fi uneori mai delicat si, in acest caz, este indicata folosirea unui sampon imbogatit cu proteine si a unui balsam cu o formula light. Parul carliontat are un aspect mai uscat si deci poate avea nevoie de o ingrijire bazata pe hranire si hidratare. 

Formula chimica a samponului

frecventa spalarilor

Oamenii asteapta foarte multe de la sampon.

Din pacate este foarte greu sa facem diferenta intre un sampon bun si unul mai putin bun. Un pret mic, un parfum placut si multa spuma – acestea sunt detaliile unui sampon cautat de majoritatea oamenilor. Spuma are foarte putina importanta, dar i se acorda cea mai mare atentie.

Spuma apare atunci cand moleculele surfactantilor se aduna in jurul aerului si nu in jurul uleiurilor. Rezulta milioane de balonase. Evident, baloanele de aer folosesc surfactantii care ar trebui sa inlature murdaria si uleiul. Am vazut cu totii reclame la sampon in care oameni fericiti fac dus avand capetele acoperite cu munti de spuma. Aceste imagini au educat (gresit!) publicul sa asocieze spuma cu capacitatea de curatare si calitatea unui sampon.

Adevarul este ca foarte multa spuma indica doar ca s-a folosit prea mult sampon. Excesul de spuma inseamna risipa. Sebumul si alte uleiuri distrug rapid spuma. Ideal ar fi sa folosim spuma numai cata este nevoie pentru a lubrifia scalpul si parul. Acest lucru va ajuta la masarea mai eficienta a samponului pe par.

Parfumul si spuma nu sunt trasaturi esentiale in evaluarea unui tip de sampon. Examinati starea parului dupa cateva utilizari. Se electrizeaza, este incurcat, pare lipsit de stralucire, este uscat sau pielea capului este iritata?