Ce inseamna curatenie generala inainte de Craciun?

Ce inseamna curatenie generala inainte de Craciun?

Craciunul este cea mai asteptata sarbatoare a anului de catre multi dintre noi, insa trebuie sa recunoastem ca poate fi si cea mai stresanta si epuizanta de resurse (de orice fel). Job, copii, cadouri, invitati, masa festiva la care se adauga o casa in dezordine -toate acestea te pot coplesi! Unde mai pui ca e musai sa faci curatenie generala inainte de Craciun, altfel risti ca noile cadouri sa nu-si gaseasca locul sau sa creeze si mai mult haos decat fericire.

Pentru a aduce echilibrul in armonia caminului tau incepe cu o buna curatenie generala inainte de Craciun si fa loc noilor lucruri pe care ti le aduce Craciunul. Unele schimbari in casa sunt ca noile inceputuri, emotionante si pline de surprize, dar merita incercate!

curatenie generala inainte de Craciun

Iata un plan care poate fi adoptat de fiecare in functie de timpul liber:

1/ Ia la maruntit fiecare camera

A face curatenie generala inainte de Craciun in toata casa, pare ca o misiune imposibila pentru multe gospodine, astfel e mult mai la indemana sa incepi cu fiecare incapere in parte si sa o analizezi amanuntit: sertare, sifonier, pat etc. Nu trebuie decat sa-ti aloci cateva minute seara sau dimineata pentru a sorta o camera dupa care poti trece la urmatoarea.

Inarmeaza-te cu trei saci menajeri in care sa sortezi lucrurile ce-ti trec prin mana : la gunoi, de revandut (cativa banuti nu strica nicodata) si de donat . Fii onesta cu tine si intreaba-te daca ai folosit multe dintre acele lucuri pe parcursul anului trecut. Probabil ca nici la anul n-o vei face, asadar fa loc pentru altele care-ti vor fi prezente mai mult in viata de zi cu zi.

Apeleaza la ajutoare pentru a face munca mai placuta si rapida, adica la ceilalti membri ai familiei. Pana si cei mici pot invata din primii ani ce inseamna a dona jucarii sau carti celor mai nevoiasi.

variante de depozitare smart

 

2/ Alege variante de depozitare smart

Fie ca vei avea oaspeti sau doar iti doresti mai mult spatiu in camera, paturile cu lada de depozitare sunt o alegere inteleapta care pot ascunde pilota, perne sau alte lucruri de capacitate mai mare. Cutiile transparente pe care sa lipesti etichete sunt iarasi de bun augur caci se inchid ermetic si nu lasa praful sa intre inauntru.
Poti face loc in garderoba pentru noile haine de sezon cu ajutorul sacilor vidati cu aspiratorul si astfel poti ordona stocul de vara in saculetii parfumati care nu iau deloc mult spatiu.

 

3/ Sortarea jucariilor

Nu exista timp mai prielnic pentru sortarea jucariilor decat inainte de Craciun. Cei mici vor participa la curatenie stiind ca trebuie sa faca loc noilor jucarii aduse de Mos Craciun. Daca stii jucarii care nu au starnit deloc interesul copiilor, atunci acelea sunt pentru donat (sa fie inca functionabile), jucariile cu incarcatura emotionala (personalizate sau primite cu diverse ocazii) trebuiesc pastrate peste ani, iar cele carora le lipsesc piese vor ajunge direct in socul de gunoi.

E dificil sa faci o triere printre mormanul de jucarii, mai ales in preajma celor mici care nu par a renunta la nici una, insa cu acest prilej poti ascunde cateva dintre ele departe de vazul lor si sa le scoti cand se asteapta mai putin. Cu totul altfel va fi interesul fata de ele si nu va trebui sa cheltui alti bani pentru noi jucarii.

 

4/ Nu uita de frigider si congelator

Craciunul si in general Sarbatorile de iarna e despre mancare traditionala pe langa alte pregatiri specifice traditiilor. Organizeaza camara cu cateva saptamani inainte de Craciun, pentru a verifica ceea ce este deja expirat, mucegait sau chiar nefolosit de un an. Sorteaza borcanele si conservele cu data recenta in fata pentru a fi folosite printre primele.

Congelatorul tau va necesita si el putina curatenie generala caci vei avea destule feluri de mancare ramase care nu trebuiesc aruncate (fara risipa alimentara) ci congelate pentru alte zile reci de iarna. Carnea mai veche de 3 -6 luni va trebui aruncata, insa fructele si legumele congelate au o viata mai lunga.
Curata cu otet fiecare sertar al congelatorului pentru a-i da un refresh si organizeaza-ti cu eticheta pe sertare legumele congelate, fructele, caserolele si carnea.
Astfel nu vei mai pierde timp a le cauta in zilele aglomerate si ordinea se va mentine timp indelungat.

curatenie generala

Frigiderul este prietenul cel mai bun in zilele de Craciun, caci in el gasim meniul si dulciurile aferente acestor zile de sarbatoare. Sterge fiecare sertar cu o laveta imbibata cu otet, fa loc pe usa pentru micile sosuri si pozitioneaza corect alimentele dupa temperatura dinauntru. Acopera fiecare mancare gatita pentru a nu risca a se raspandi mirosul peste tot si consuma mai intai mancarurile perisabile pana la cele cu viata mai lunga.

 

5/ Ofera experiente, nu lucruri materiale

Aloca-ti un minut si intreba-te cate dintre cadourile cumparate celor dragi vor fi practic folosite si nu aruncate la gunoi sau donate in prima zi a lui ianuarie? Cert este ca avem tendinta de a cumpara enorm in aceasta perioada, uneori compulsiv, fapt ce duce la afectarea bugetului si agresarea mediului inconjurator. Haine noi, jucarii din plastic, multa mancare, electronice de ultima generatie – toate sunt cadouri ideale insa chiar ai nevoie de ele?

Anul acesta ofera sub brad celor dragi doar experiente care nu necesita materie prima sau spatiu, si in plus creeaza amintiri de neuitat!